Töm köksbänken på allt möjligt skräp och tingel tangel och torka rent.
På bänken ska det endast ligga en skärbräda, en släng och en vass kniv när du kör igång. Har du en bänk till i köket som är belamrad, töm den också och använd som avställningsyta för några större eller mindre skålar du kan komma att använda. Det är som att ha en extra hand i köket att ha tomma ytor med skålar på.
Skärbrädan ska vara av tjockt trä, då håller den sig rak och jämn. Plastskärbrädor blir
Jag har en 30x50cm bok skärbräda |
Lägg 1000 kr på en vass kniv och vårda den ömt |
sunkiga och skruvar på sig efter ett kort tag.
Det ska vara mycket grönt i maten |
Plocka fram de råvaror du känner för att tillaga eller de som står i receptet.
Tänk ut en plan i huvudet och håll dig till den. Om någon i familjen vill prata om sommarsemestern och du vet att du måste ha middagen färdig på 20 minuter, säg "Mmm" eller "Aha" var 30:e sekund, och fortsätt fokusera på maten. God mat är som olja på ett stormigt hav så det gör inget om det blir lite "Du lyssnar ju inte"-gnäll.
Fyll upp ena vasken med diskvatten och gör rent den andra. Diska ur bunkar och kastruller allt eftersom och lägg på hög i den rena vasken. Skölj inte förrän det blivit en hög med grejer eller att du behöver något igen.
Det du gjort nu är att maten fått din fulla fokus och det har flutit på när du har skurit, hackat, stekt och kokt. Det tar några minuter extra i början men det knappar man in på under tiden man lagar maten. Man kommer också lättare in i matlagningen och kan insupa vad det är man håller på med.
Och så glöm inte att smaka av maten innan den ställs fram. Det kan räcka med salt och peppar!
Köp eko! Annars...
Ha de gött
Maximillian
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar