tisdag 28 juni 2011

Varför ekologiskt del 2 Nitrater

Ur min inbox:

Hej xxxxx
Tack för ditt mail. När det gäller nitrat i spenat och i mangold, eller generellt grönsaker med gröna blad, så kan man dra en parallell till hur jordbruket sköts. I konventionell odling med konstgödsling är näringsämnena helt vattenlösliga jämfört med ekologisk odling där den andelen lättillgängliga näringsämnen är avsevärt lägre pga mer varierad gödsling. Ju mer lättillgänglig kvävet är i kombination med hur snabbväxande en planta är så är det det som avgör i största grad halten av nitrater.

Just spenat som är en av de mest snabbväxande gröna blad som odlas kan därför halten av nitrat bli extremt hög om parametrarna – god tillgång till vattenlösligt kväve – varmt väder – fuktig eller god tillgänglighet av vatten – snabb tillväxt - stämmer in. Så i ekologisk odling av spenat används gödning där kvävet inte är så lättillgänglig och inte tillåts växa i alltför snabb takt vilket minskar förekomsten av nitrat. Nitrathalten är högst i början av tillväxten och sjunker därefter. Att tillägga är att nitratet sitter i bladen och därför kan man använda stjälkarna för att ytterligare sänka halten av nitrat från spenaten vid tillagning.
Letar man på internet kan man hitta obekräftad info om kroppsbyggare som äter
spenat för att få större muskler. Finns ju en och en annan förebild.....

Grönsaker är vår största källa till nitrat och genom dem får vi i oss mindre än ¼ av det rekommenderade intaget. Väl under säkerhetsgränsen alltså.

Du är välkommen höra av dig igen om du har fler frågor. Ha en bra dag.

Med vänlig hälsning
Maximillian Lundin

Årstiderna
mxl@arstiderna.com
tel: +46 705722573

www.arstiderna.com


fra Aarstiderne
Sendt: 28. juni 2011 13:01
Til: Kundtjänst Årstiderna
Emne: Mail från hemsidan

Ämne:
Produkter

Fråga/kommentar:

Hej! Jag hade kunnat bara avboka vår Lantlåda men jag vill ge er lite feedback så ni har möjlighet att förbättra er. På papper låter lådan helt underbar: närodlat, ekologiskt, utmanande rotfrukter, så vi nappade. De första tre lådorna innehöll monstruösa mängder spenat. Hoppas att ni vet att spenat är farligare än vad den är nyttig pga stora mängder nitrat. Hade det inte varit för djuprotad tradition så hade det varit förbjudet att sälja spenat. Att äta den i stora mängder är farligt. Så jag är nästan tacksam att nästan hälften av den gigantiska påsen som ni skickar nästan varje vecka är själkar och grus. Å andra sidan undrar jag om det är värt att betala så mycket för själkar och grus. Nu till "mangold" som vi fick förra veckan istället för spenat (innehåller också höga halter av nitrat). Jag tror att ni (och vi som kunder) har blivit blåsta med mangolden. Antingen blev den skördad sisådär 1-2 månader för sent eller så har bonden huggit av blasten av förväxta rödbetor och sålt det som mangold. Den var som sagt alldeles för stor och träig för att ätas, så vi slapp nitratförgiftningen förra veckan, tack. Denna vecka hotar ni med spenat i lådan igen. Jag har stor lust att säga upp lådan. Tyvärr. För att annars älskar jag de fina vårlökarna, spädmorötterna, färsk vitlök, nypotatis och sparris! Hur länge till planerar ni plåga oss med spenat? MVH, /xxxxxxx




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar