onsdag 23 februari 2011

Kött nu - kött då

Tittar jag på en modern svensk styckkarta på valfritt djur så ser jag tydligt att vi har tappat tradition och yrkeskunskap kring detaljselektionen.
Ser jag på en fransk, engelsk, dansk ja vilket annat gastronomiskt land som helst, så ser jag att man tar hänsyn till vad som djuret erbjuder tillika expertisen hos styckaren. Lyssnar jag på grossister och djuruppfödare är budskapet tydligt på vad som går hem hos befolkningen. Färs, filé, grytbitar, biff och entrecôte.
Svensk styckkarta

Fransk styckkarta


Denna selektering är så otroligt generell på vad som egentligen finns att få fram. Jag tror att några av följande orsaker är att skylla på:
-          Matlagningskunskaper. Vi vet inte hur vi ska tillaga en fransyska, innanlår, märgpipa, bringa osv. Det man inte vet, köper man inte.
-          Personalkostnader. Styckare kostar pengar hos styckaren. Charkpersonal kostar pengar i butikerna. Ingen kan förklara för konsumenten hur man ska göra med de olika detaljerna.
-          Mörheten på köttet. Mer effektiva raser och uppfödningsmetoder resulterar i segare och magrare kött. Tråkigt resultat inspirerar dåligt.
-          Tid. Vi har ingen tid. Ett gott långkok tar längre tid en 20 minuter. Ca 3-4 gånger så långt men återbetalar i smak och näring faktor 10 (egen ovetenskaplig uträkning)

Hur ska vi göra för att vi ska börja ta tillvara på de udda köttdetaljer utan vara kockutbildad.
Här kommer min slutsats sett från en okunnig konsuments sida:
Köp kött från företag som vet vad de håller på med. Fråga och uppfordra till inspiration.
Köp ekologiskt kött då förutsättningar ökar markant för att köttet ska vara av god ätkvalitet.
Börja med att laga ett långkok i månaden. Öka till 2 efter ett tag.
När du kommit upp i att göra ett långkok i veckan, köp en tryckkokare.
Tryckkokare anno 1860

En tryckkokare gör ett långkok på 30-40 minuter. Men du ska veta vad du ska stoppa i kokar´n innan du börjar använda den. En bra 5 liters tryckkokare ligger på runt 2200 – 2500kr. Väl värt pengarna, speciellt om man har småttingar i huset.
Nu slänger jag även ut en hjälpande hand. Vill ni ha hjälp med att tillaga goda köttmåltider, ställ en fråga så ska jag försöka svara.

Köp Ekologiskt - Alltid
Maximillian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar